Tuesday, 30 March 2010

Mõnusalt juustune hatšapuri


Hatšapuri on Gruusia juustukook või -leib, kuidas kellelegi.


Kunagi lapsena sai seda kodus koos isaga tehtud. Isa hakkas suure hooga tegema, ja kui avastas, et taina kallale on vaja kätega minna, siis kutsuti hädas mind:D Aga tulemus oli ääretult maitsev - õhuke taigen ja palju juustutäidist - mida veel soovida?


Retsepti aluseks võtsin Pisike ja Pisut segi blogi.

taigen:
100-125 g hapukoort
75 g võid
umb 4 dl jahu
0,5 tl soola
0,25 tl soodat
1 muna

täidis:
suluguni või brõnsa juust
sool
1-2 küüslauguküünt
natuke õli

Sulata või ja sega hapukoorega. Klopi juurde muna. Sega jahu soola ja soodaga ning sega ülejäänud massiga. Sõtku ühtlaseks massiks. Tainas peab tulema rullitav. Kui tundub, et tainas on liiga kleepuv, lisa natuke jahu. Jahu ei tohi liiga palju lisada ja tainas peabki üpris kleepuv jääma, kui tainas teha liiga paks, on pirukas lõpuks liiga kõva ja pole enam mõnus. Jaga tainas kahte enam-vähem võrdsesse ossa, alumise osa jaoks võiks natuke rohkem tainast jätta.

Et pehme ja kleepuv tainas oleks rullitav, kata rullimispind rohkema jahuga kui tavaliselt (ka siis, kui kasutad spetsiaalset rullimisalust, kata jahuga). Rulli kleepuvat tainakera eelnevalt jahu sees, et pind kattuks jahuga - see võtab kleepumise ära ja muudab taina lihtsalt rullitavaks, samas ei sõtku jahu taina sisse.

Purusta küüslaugu küüs või kaks ja sega umb 1 spl õliga. Pintselda piruka põhi küüslauguõliga. Riivi juust ja kata põhi paksult juustuga. Täidis peaks olema soolane - kui juust ei tundu mõnusalt soolane, lisa soola (ostsin ise sulugunit Prismast helesinises pakendis Eesti toode, lisasin natuke soola).

Tõsta taina teine pool katteks peale, suru põhja servad üle katte servade kõvasti kokku. Pintselda tainas pealt munakollasega. Kahvliga võiks mõned augud sisse teha.

Küpseta umb 10 minutit 200-kraadises kuumuses. Kui pirukas on mõnusalt kuldpruun, on valmis. Nämma:)

Pirukas peab olema pehme koostisega ja juust mõnusalt veniv. Kui tundub, et pirukas on liiga kõva, siis tuleb järgmine kord vähem jahu lisada.

Kui Poest sulugunit või brõnsat ei leia, siis sobib imehästi ka mozarella, sellisel juhul tuleb küll juust rohkema soolaga eelnevalt segada.

No comments:

Post a Comment