Friday, 31 July 2009

Chilli con carne

Üks mu lemmiktoite, kui see on hästi tehtud. Parimat chilli con carnet olen söönud, uskuge või mitte, Sisekaitseakadeemia sööklas, aga sellest on juba aastad möödas. Enne, kui seda esimest korda katsetasin, googeldasin retseptide järgi ja sain ka nii mõningat üllatuslikku roa päritolu kohta teada - näiteks, et algselt ei serveeritud seda riisi vm toidu kõrvale vaid tegemist oligi põhiroaga - liha ja tšilli.

Lugesin netist siis erinevaid retsepte, kuna aga iga retsepti juures oli miski, mis mulle ei meeldinud, siis panin neist kokku endale sobiva retsepti.

Minu komponendid on:

veisehakkliha (originaalis peaks küll lihatükkidest olema, mitte hakklihast)
sibul
küüslauk
tšilli kaun või kaks
konserv purustatud tomateid
punased kidney oad
sool, pipar, muud maitseained

riis

Küüslauku ja tšillit läheb vastavalt hakkliha kogusele. Mina panen umb 150-200 g hakkliha kohta 2-3 küüslauguküünt ja 2 väiksemat tšilli kauna.

Valmistamine:

Praadisin ja maitsestasin hakkliha ja sibula, segasin hulka purustatud küüslaugu. Puhastasin tšillikaunad seemnetest ja tükeldasin. Päris peenestada pole mõtet, lihtsalt väiksed tükid. Lisasin ka tšilli pannile hakkliha hulka ja natuke praadisin ka neid mõned minutid.


Seejärel, kui hakkliha läbiküpsend, lisasin purustatud tomatid. Jätsin segu pliidile kaane alla podisema väiksemale tulele. Samal ajal hakkasin riisi keetma. Vahepeal maitsestasin tšillirooga soola ja näiteks kuivatatud basiilikuga. Natuke enne riisi valmimist lisasin ka oad roale. Kui riis valmis, on ka chilli con carne valmis - haudumine on vajalik, et tšillist terav maitse esile tuua.


Tihti pannakse chilli con carne sisse ka ameerikamaale kohaselt
maisi, aga võib ka muid köögivilju.

Serveerisin riisi peale.

Foto allikas: "´Jamies´s Ministry of Food" www.jamiesministryoffood.com

Erinevalt fotol kujutatust ei pea vajalikuks veel mingit lisakastet, süüa võib kahvliga:)

No comments:

Post a Comment